Zielone warzywa liściaste to jeden z bardziej pożądanych pokarmów w naszej diecie. Znajdują się one na szczycie produktów, jeśli chodzi o gęstość składników odżywczych. Większość z nas dobrze wie, że są one zdrowe i wartościowe, a mimo to wciąż jemy ich za mało. Na zakończenie Nie podlega wątpliwości fakt, że warzywa liściaste są cennym [...]
Rokitnik zwyczajny (Sea buckthorn) należy do roślin bogatych w liczne składniki, które są biologicznie aktywne takie jak: witaminy, flawonoidy, karotenoidy, nienasycone kwasy tłuszczowe oraz makro- i mikroelementy, mające korzystny wpływ na zdrowie człowieka. Komentarz i podsumowanie Być może coś w tym jest, gdyż syntetyczne analogi puryn i [...]
Osoby kontrolujące spożycie kalorii z roku na rok napotykają coraz większe ułatwienia. Taki bonus, otrzymują również fani meksykańskiej kuchni i to wcale w nie mniej atrakcyjnej kompozycji smakowej. Wykwintny, pikantny, pomidorowo-paprykowy sos oferowany jako dip lub Salsa Mexicana, doczekał się odsłony w wersji fit. Bez tłuszczu, minimum kalorii [...]
[...] dla siebie roślinnych alternatyw. Jedną z nich jest roślinny sznycel znaleziony w Biedronce. Wady i zalety Kolorowe opakowanie zachęca dużą ilością białka i dodatkiem witaminy B12 i żelaza, czyli wszystkim, czego nam dostarcza mięso, a z czym weganie i wegetarianie mogą mieć kłopot, jeśli nie bilansują odpowiednio swojej diety. I na tym [...]
Magnez jest jednym z najważniejszych minerałów w organizmie, dlatego jego niedobór może powodować spore problemy zdrowotne. Jest niezbędny dla zapewnienia zdrowia komórek i stanowi kluczowy składnik wielu funkcji biochemicznych w organizmie. Niestety większość ludzi nie jest tego świadoma i często cierpi na niedobór magnezu, nawet o tym nie [...]
Podczas treningów na długich dystansach mężczyźni odwadniają się szybciej, niż kobiety, czego dowiedli fizjolodzy z Holandii. Na Uniwersytecie Radbud w Nijmegen przeprowadzili eksperyment, gdzie odnotowano, że mężczyźni spożywają mniej wody i wydalają jej więcej wraz z potem, co czterokrotnie bardziej naraża ich na odwodnienie. Badanie Badaniu [...]
Według nowych badań, aktywność fizyczna we wczesnym dzieciństwie może mieć wpływ na zdrowie układu sercowo-naczyniowego w późniejszym okresie życia. Czym bardziej energiczna aktywność tym lepiej Całkowita aktywność fizyczna miała korzystny wpływ na zdrowie układu krążenia. Okazało się jednak, że aktywność fizyczna o większej intensywności była [...]
[...] odżywcze. Można zastąpić nią mąkę pszenną w naleśnikach oraz domowej roboty pasztetach. Nie ma sobie równych przy zagęszczaniu zup i sosów, nie tworzy grudek! Zawiera cenne witaminy z grupy B (B1, B2, B6), żelazo oraz wapń. Podsumowanie Wybór wartościowych i odżywczych mąk jest ogromny. Nie musisz ograniczać się do mąki pszennej. Jeśli ze [...]
[...] remetylacji to ten, w którym z homocysteiny powstaje metionina. Do tej reakcji niezbędna jest betaina. Metylacja grupą pochodzącą od betainy jest niezależna od obecności witaminy B12 i wymaga obecności enzymu metylotransferazy betaina homocysteina (BHMT). Pomimo hamowania syntazy metioniny (syntazy metioninowej) szlak BHMT wykorzystuje [...]
[...] Jednak najbardziej niebezpieczne dla urody, a głównie zdrowia jest opieranie swojej diety o produkty przetworzone i fast foody. Takie jadłospisy często są niedoborowe w witaminy, składniki mineralne, substancje prozdrowotne, kolagen, antyoksydanty, czy zdrowe kwasy tłuszczowe w tym omega-3. To w konsekwencji odbija się na zdrowiu, jak i [...]
[...] i czasu trwania aktywności ruchowej) oraz dostarczać właściwą ilość budulca - białka. Oczywiście nie wspominając o pełni zapotrzebowania na mikroelementy, w tym minerały i witaminy. Jak dużo białka powinien zjadać aktywny nastolatek? Ze względu na okres wzrostu całego ciała oraz dużej ilości aktywności ruchowej, w tym wieku poleca się, aby [...]
[...] piersi są nałogi wywołane papierosami oraz alkoholem. Zarówno rozwój raka, jak i przerzutów, prowokowane mogą być również przez zły stan odżywienia, tj. niedobory (np. witaminy D) równoległe do nadmiaru związków szkodliwych (np. przetworzonych tłuszczy) i w najgorszym scenariuszu równoległe do braku aktywności fizycznej. Właściwości [...]
Wiemy, iż wiele składników wchodzących w skład diet zachodnich poprzez różne mechanizmy sprzyja pojawieniu się raka. Przypisuje się taką rolę przetworzonym produktom mięsnym. Kontrowersje wzbudza czerwone mięso oraz inne rodzaje mięsa wysokoprzetworzanego, niezależnie od jego koloru. Referencje: S. Shankar i in. Dietary fiber and cancer [...]
Wykorzystanie suplementacji sportowej przez nastolatków jest tematem dość kontrowersyjnym, a wszelkie porady kończą się zazwyczaj na zbyciu tego typu osób szukających pomocy, tłumacząc, że w etapach początkowych nie jest konieczne wsparcie w postaci suplementów. Czy oby na pewno? Czy będąc osobą początkującą, jesteśmy z góry skazani na to, aby nie [...]
[...] na większe zwierzęta, a w końcu na ludzi. Niemniej jednak żurawina jest bardzo zdrową rośliną, którą warto od czasu do czasu uwzględnić w swojej diecie. Zawiera ona mnóstwo witaminy A, E i C, a także witaminy z grupy B. Oprócz witamin żurawina zawiera też dużo minerałów, m.in.: potas, magnez, jod, żelazo i sód. Jest świetnym remedium na problemy [...]
[...] jest do celów zarówno kulinarnych (głównie w kuchni indyjskiej), jak i prozdrowotnych. Kurkuma zawiera aż 21 g błonnika na 100 g produktu, 2500 mg potasu i 50 mg witaminy C. Co więcej, zasobna jest w wielonienasycony kwas tłuszczowy – kwas alfa-linolenowy. Swój intensywny kolor i silnie barwiące właściwości zawdzięcza m.in. [...]
Niektóre osoby zdecydowanie częściej od pozostałych „łapią” przeziębienia. Stan wzmożonej podatności na nie znacząco utrudnia życie, gdyż uniemożliwia zarówno naukę, jak i pracę, czy dobrowolne aktywności w czasie wolnym, a także uprzykrza relacje międzyludzkie. Istnieje szereg czynników, które osłabiają odporność organizmu, zatem warto zadbać [...]
[...] publikowane badania są tego najlepszym potwierdzeniem. Ostatnio okazało się, że witamina D może być markerem zdrowia, a jej niskie stężenie może zwiastować śmierć. Poziom witaminy D, a ryzyko śmierci Czy trzeba kogoś zachęcać do suplementacji i uświadamiać, że witamina D jest niezmiernie ważna dla zdrowia? Jeśli nadal macie wątpliwości, to [...]
Sfery zdrowia i dobrego samopoczucia są istotne dla każdego z nas. Są także ważne dla producentów, którzy chcą zaspokoić potrzeby rynku. W związku z tym, co jakiś czas pojawia się jakaś innowacja, która mniej lub bardziej sprytnie podbija serca kupujących. Pojawia się pytanie — czy dobrze wyglądający produkt ma tak samo dobre właściwości, czy jest [...]
Obecne trendy suplementacyjne wskazują na to, aby w suplementacji sportowej wykorzystać działanie adaptogenów. Są to związki aktywne, które wykazują działanie neuromodulujące, neuroprotekcyjne. Ich wykorzystanie w świecie sportu polega m.in. na wspomaganiu koncentracji, regeneracji, jak i przyspieszeniu adaptacji do treningu, a co za tym idzie, [...]